V LETU VOLITEV: ALI JE OBČINA PRIJAZEN SERVIS OBČANOV?

datum: 18.05.2010

kategorija: izobraževanje

Naj bo prijazen nastop in dobra komunikacija pravilo, ne samo pred volitvami, ki se bližajo, pač pa tudi kot način delovanja občine. Občani, ki se po svojem opravku iz občinske stavbe vračajo zadovoljni, so najboljši porok, da bo takšna občinska vlada ponovno izvoljena. Ljudje pa smo že taki, da najpogosteje in v največji meri sodimo po načinu, ki ga nekdo ubere v komunikaciji z nami. In prijazen način z nasmehom je formula za uspeh!
Usposabljanje za ustrezen nastop, za poznavaje protokola in za odlično komunikacijo naj bo sestavni del nenehnega izpopolnjevanja za odličnost občin.

Takoj se lahko ustavimo ob izrazu »servis«, kajne? Zveni nekako storitveno, premalo imenitno in premalo pomembno. Morda je lahko kakšen župan ali občinski uradnik kar malo užaljen. Ampak če dobro pomislimo, lahko »servis« pomeni prav vse našteto in še več. Navsezadnje je skupnostna tvorba, ki ji rečemo občina, nastala in se razvila prav zato, da lahko občestvo organizira svoje življenje bolj učinkovito in seveda bolj prijazno. Uresničuje torej tiste projekte v življenju, ki so pomembni za večino, če že ne za vse občanke in občane in ki bi jih posamič ne mogli uresničiti. »Servis« je torej kar ustrezen izraz. Ali pa je tudi prijazen? Le zakaj naj bi bil prijazen? Tudi tu je lahko veliko pomislekov: občina naj bo stroga, resna, brezosebna inštitucija, ki deluje kot dobro namazan stroj, pri čemer se ji ni treba smehljati. No, pri tem vprašanju pa je tistih, ki menijo, da sta prijaznost in nasmeh pri delovanju občine pomembna dejavnika, veliko več. Nenazadnje se bližajo volitve in če ne drugače, je v tem obdobju nasmehov in prijaznosti več. Že res, da z namenom, prikupiti se volivcem. Je pa tudi res, da lahko takšna prijaznost preide v (lepo) navado in ostane način komuniciranja občine s svojim občestvom. Zatorej je prav, da zagovarjamo prijazen obraz in nasmeh – najprej pred volitvami in nato tudi po izvolitvi. Naj se prenese na vse občinske uradnike: za okenci, v pisarnah, na hodnikih in, ja, tudi pri vhodu in v telefonskih centralah.In če se vprašate, zakaj naj se po telefonu nasmehnemo klicatelju, je odgovor preprost: Zato, ker se nasmeh po telefonu sliši! Čeprav tole zveni nenavadno, pa je vendarle res. Naj bo torej usposabljanje za ustrezen nastop, za poznavaje protokola in za odlično komunikacijo sestavni del nenehnega izpopolnjevanja za odličnost občin.V predvolilnem času še posebej, sicer pa kar za vsakodnevno rabo je torej zelo priporočljivo do odličnosti izbrusiti svojo pojavnost, spoznati pravila uspešnega nastopanja v javnosti in pred mediji, usposobiti se za prepričljiv govor in za privlačno ter prijazno telefonsko komuniciranje. Volivci zelo veliko sodijo kandidate tudi po nastopu!

Ključne točke

  • seminarji za občinske uradnike
  • delavnice za občinske uradnike
  • posveti za občinske uradnike

Povpraševanje

Pridobite si mnenje strokovnjakov s področja izobraževanje.
4 + 0 =