En.občina 010: Znani finalisti natečaja za energetsko najbolj učinkovito občino

datum: 13.09.2010

kategorija: ekologija in energetska učinkovitost javnih zgradb

Med finaliste natečaja En.občina 010 za energetsko najbolj učinkovito slovensko občino se je uvrstilo šest občin, ki so od 100 možnih prejele po več kot 50 točk. Med malimi občinami sta to Selnica ob Dravi in Šentrupert, med srednjimi Krško in Vrhnika, med mestnimi občinami pa Maribor in Velenje. Zmagovalke bodo znane v sredo, 15. septembra na seminarju En.občina 010 v hotelu Habakuk v Mariboru.

25. avgusta se je z rokom za oddajo prijav na natečaj zaključil prvi del projekta En.občina 010. Na natečaj za energetsko najbolj učinkovito slovensko občino, ki ga organizira portal Energetika.NET, se je s prijavo od skupno 212 slovenskih občin odzvalo 14 občin. V skupini malih občin (manj kot 5000 prebivalcev) so svoje primere dobre prakse prijavile občine Markovci, Mokronog – Trebelno, Preddvor, Selnica ob Dravi, Šentrupert in Vransko. Med srednjimi (več kot 5000 prebivalcev) so svoje energetske projekte predstavile občine Krško, Lukovica, Postojna, Trebnje in Vrhnika. Od 11 občin, ki imajo status mestne občine, pa so pogum za prijavo zbrale občine Maribor, Novo Mesto in Velenje.

Prijave je v ocenjevanje prevzela strokovna komisija, ki jo sestavljajo uveljavljeni strokovnjaki na področju URE in OVE: predsednik komisije mag. Jure Leben (Služba vlade RS za podnebne spremembe), Aleš Šaver (Eco Consulting), prof. dr. Andrej Predin (Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru), dr.Marjana Šijanec Zavrl (Gradbeni institut ZRMK), mag. Boris Sučić, (CEU IJS) in Tatjana Šeneker (Energetika.NET).

Komisija je imela pri ocenjevanju zahtevno delo, saj v občinah potekajo številni zanimivi in raznovrstni energetski projekti, pri izbiri najboljših pa se je osredotočila na tiste s celovitim pristopom  k izboljšanju energetske učinkovitost. Takšnih je trenutno le peščica občin, njihovo razumevanje pomembnosti obnovljivih virov in učinkovite rabe energije pa se kaže predvsem v dejstvu, da aktivnosti izvajajo na vseh področjih - od subvencioniranja javnega prevoza, energetske sanacije občinskih objektov, javne razsvetljave, subvencioniranje izrabe sončne energije, itd. Ob tem je razveseljiva ugotovitev, da ima večina prijavljenih občin sprejet Lokalni energetski koncept (LEK), ki ga morajo vse občine sprejeti najkasneje do konca leta 2011.

Med finaliste natečaja En.občina 010 se je uvrstilo šest slovenskih občin, ki so od 100 možnih prejele po več kot 50 točk. Med malimi občinami sta to Selnica ob Dravi in Šentrupert, med srednjimi Krško in Vrhnika, med mestnimi občinami pa Maribor in Velenje.

Najboljša občina v vsaki skupini (glede na velikost občine) bo prejela praktično nagrado, ki jim bo omogočila še izboljšati energetsko sliko in nadgraditi projekte na področju URE in OVE. Energetsko najbolj učinkovita mala občina prejme Izračun ogljičnega odtisa – kazalnika porabe fosilnih energetskih goriv in vpliva na podnebne spremembe za enoletno obdobje, ki ga podeljuje Umanotera, nagrajena srednja občina bo dobila možnost za Vključitev občine v projekt EIE come2CoM, spodbujanje pristopa h Konvenciji županov, ki jo podeljuje Gradbeni inštitut ZRMK, energetsko učinkovita mestna občina leta 2010 pa Enoletno šolnino za študijski program Energetika, ki jo podeljuje Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru.

Najboljša med vsemi prispelimi prijavami (ne glede na velikost) pa bo prejela ekskluzivno nagrado - Paket storitev  ZAG. Nagrado v vrednosti več kot 10.000 EUR podeljuje Zavod za gradbeništvo Slovenije. Ker delujejo po načelu 'misli globalno, deluj lokalno', podpirajo projekte, ki prispevajo k večji povezanosti stroke, odločevalcev in gospodarstva, kakršen je tudi En.občina, z nagrado pa želijo s svojim znanjem in izkušnjami pripomoči k razvoju trajnostnega gospodarstva v vseh njegovih segmentih in ustvariti dolgoročno zavezanost h kakovosti.

Katere občine so najbolje zastavile svoje projekte na področju URE in OVE pa bo znano na zaključnem dogodku projekta En.občina 010, ki bo 15. septembra v hotelu Habakuk v Mariboru. Prejemnice priznanj En.občina 010 so gotovo lahko dober zgled, kako se lotiti izvajanja ukrepov URE in OVE na lokalni ravni, del svojih izkušenj in znanja pa bodo podelile z udeleženci  celodnevnega seminarja.

Več o projektu na www.energetika.net/enobcina010

 

Kontakt:

Tatjana Šeneker

vodja dogodkov

t: 01/ 40 12 866

e:

Energetika.NET, časnik o energetiki

Ključne točke

  • učinkovita raba energije
  • obnovljivi viri energije
  • zmanjšanje stroškov za energijo za javne objekte
  • zmanjšanje obremenjevanja okolja

Povpraševanje

Pridobite si mnenje strokovnjakov s področja ekologija in energetska učinkovitost.








1 - 4 =